vrijdag 6 september 2019

Reflux

kinderosteopathie bij reflux

Reflux bij baby's echt een probleem

Reflux is een veelvoorkomende, uiterst vervelende klacht bij pasgeboren baby's. Ouders worden tot wanhoop gedreven als hun babytje krijsend wakker wordt uit zijn slaapje en totaal ontroostbaar de longetjes uit zijn lijf brult.
Van de hulpverlening worden ze ook meestal niet veel wijzer. Het consultatiebureau en de huisarts doet het meestal af met "baby's huilen nou eenmaal".

Toch is reflux een serieuze klacht dat niet zomaar genegeerd moet worden. Recente onderzoeken tonen aan dat pijn bij baby's al heel snel structurele veranderingen teweeg brengt in de hersenen van pas geborenen.

Maar wat is dan precies reflux en wat kan je er aan doen?

De officiële visie op reflux

De officiële visie op reflux is dat het een normaal verschijnsel is omdat de maag nog niet volgroeit zou zijn. Het opvallende aan de officiële visie is dat het vooral gaat over het terugstromen van voeding, wat we in de volksmond spugen noemen, terwijl spugen het minst erge aspect is van reflux. Een baby kan lachend de hele voeding met een boogje er weer uit gooien zonder te verblikken of te verblozen. Vandaar dat de huisarts reflux in eerste instantie niet zo'n groot probleem vindt. Als de baby goed groeit en voldoende plasluiers produceert is er wat de arts betreft niet zoveel aan de hand. Meestal wordt het advies gegeven om de voeding aan te dikken met johannesbroodpitmeel en drie maanden te wachten, dan zal het wel overgaan.
In veel gevallen is dit echter niet zo en zijn er drie maanden verstreken voordat en echt actie wordt ondernomen.

Als de klachten heel erg zijn en de drie maanden zijn om besluit de arts soms dat de reflux niet normaal is en dat er sprake is van reflux-ziekte. De aanpak is niet wezenlijk anders, zei het dat in uitzonderlijke gevallen een zuurremmer wordt gegeven. En nu ben ik geen groot voorstander van medicatie, maar dat is het eerste zinnige van het hele refluxbeleid.

Het probleem van reflux

Het eigenlijke probleem van reflux is niet zozeer het terugstromen van voeding maar het terugstromen van maagzuur. Vandaar dat het ijselijk krijsen vooral optreedt nadat je babytje lekker heeft liggen slapen. Tussen twee voedingen is de maag namelijk leeg en als de maagingang niet goed sluit tijdens de slaap stroomt er al die tijd maagzuur in de slokdarm. Dat heeft je babytje in eerste instantie niet door tot het letterlijk van de pijn wakker wordt.
Zie hier ook gelijk de onzin van heet advies om voeding in te dikken. Johannesbroodpitmeel toevoegen aan de voeding kan best helpen tegen spugen, maar als zuur-reflux het probleem is is die voeding allang getransporteerd naar de twaalfvingerige darm of de dunne darm.

Pijn bij pasgeborenen 

Tot nog niet zo lang geleden dacht men dat baby's geen pijn konden voelen. Gelukkig is men daar vanaf gestapt en weet men nu dat baby's al vanaf de 20-22e week van de zwangerschap pijn kunnen voelen. Baby' zijn zelfs vier keer gevoeliger voor pijn dan volwassenen. Pijn bij baby's is een serieuze zaak omdat pijn permanente veranderingen in de hersenen kunnen veroorzaken.

Onvolgroeide maag

Een ander aspect van de officiële visie is dat de maag nog niet volgroeit zou zijn. Nu is het een beetje de vraag wat je daar precies mee bedoelt maar het is in ieder geval niet zo dat de maag nog niet instaat is om voeding te verwerken. Alle  aansturingsmechanismen zijn aangelegd en zouden naar behoren moeten werken.

De echte oorzaak en van reflux

De echte oorzaak van reflux is divers en complex, maar het goede nieuws is dat het snel, goed en permanent oplosbaar is. Als kinderosteopaat in Haarlem doe ik dit dagelijks. 
Simpel gezegd wordt reflux veroorzaakt door spanning in het weefsel van het middenrif, maag, slokdarm of twaalfvingerige darm of doordat de aansturing van de maagklep hapert.

Osteopathie de oplossing voor reflux

Deze spanningen zijn er met kinderosteopathie gemakkelijk op een prettige manier uit te halen en meestal zijn de refluxklachten na een behandeling of 2-3 volledig verdwenen. 
Voor mij is dat misschien nog wel het belangrijkste bewijs dat reflux niets met het rijpen van de darmen te maken heeft. Het is hier en nu op te lossen.

Axel Staps D.O.-mro, osteopaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten