Het consultatiebureau raadt vervolgens de kersverse ouders aan om het hoofdje te draaien, bedjes om te draaien en kussentjes te gebruiken. Het klassieke idee achter het ontstaan van de afplatting is namelijk dat het kindje teveel op zijn rug ligt en dat het contact met het matras de afplatting veroorzaakt.
Dit is echter een misvatting. En ik zal hieronder uitleggen waarom.
Allereerst is het onmogelijk om de schedel te vervormen door het op welk oppervlak dan ook te leggen. Als de schedel vrij is om te bewegen en er geen druk op het schedeltje wordt gezet, blijft het mooi rond. Dat komt omdat je de inhoud van de schedel in zeker mate kan zien als een gesloten vloeistofsysteem. Welliswaar is de schedel gevuld met hersenweefsel (ook bolletjes vloeistof) en bindweefsel, maar al dat weefsel drijft in hersenvocht en bloed. Nu is vloeistof niet samendrukbaar en zal druk op één plek op de schedel door die vloeistof resulteren in een terugdruk in alle richtingen tegelijk. Door deze tegendruk in alle richtingen blijft de ronde vorm behouden.
Probeert u maar eens een volle spafles aan één kant in te deuken. Als er geen lucht in de fles zit is dat onmogelijk. Het zelfde geldt voor het babyschedeltje. Alleen als je van meerdere kanten, vrij forse druk zet op een schedel ben je instaat ook een vervorming te veroorzaken.
En dat is precies wat er gebeurd tijdens de geboorte. Door de passage door het geboortekanaal wordt de schedel in elkaar gedrukt van de voor, achter en zijkanten, waardoor tijdelijk het schedeltje ongeveer de vorm aanneemt van een torpedo. Naarmate die kracht op het schedeltje groter is zal die meer worden geabsorbeerd door het weefsel en die weefsel zal daardoor iets stugger zijn dan voorheen. Bij het ontplooien van de schedel na de geboorte zal het stugger bindweefsel minder meegeven en een assymmetrie in de vorm van de schedel wordt zichtbaar.
De oplossing voor de afplatting is om de overmatige spanning in het bindweefsel weg te halen en de natuurlijke ontplooiing van de schedel te stimuleren.
Osteopathie heeft een behandelconcept dat dat op milde, prettige en volstrekt veilige manier kan doen. Bijkomend voordeel is dat allerlei klachten, zoals reflux, darmkrampen of voorkeurshoudingen worden mee behandeld.
Axel Staps, kinderosteopaat te Haarlem
Interessant? Abonneer u op deze blog of lees deze blog over kinderosteopathie!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten